fbpx

Правила

lastiche lactiché

Правилата тук

lastiche lactiché

Правилата тук

lastiche lactiché

една джентълменска битка винаги има правила

Всеки един мач на Lastiché е своеобразен дуел. Както следва древната традиция, тези битки между двама имат прости норми, чието неспазване води до потенциални скандали. Тъй като основната цел на Lastiché са приятните емоции, тук можеш да намериш официалните правила на играта, с които да потушиш потенциални спорове.

01

Да изиграем едно Lastiché

Първото нещо, което трябва да направи всеки, който иска да започне игра на Lastiché, е да намери своя противник. Личните ни наблюдения показват, че правилният залог (бира, коктейл или нещо от този сорт) прави тази част много по-лесно изпълнима.

02

Как да наредим Lastiché

Съперникът вече е намерен. Дървеният борд е пред вас. Време е да се подготвим за игра. Правилата дават на всекиго от вас по 5 пулчета. Нареждате по 2 едно след друго в посока от ластика към средата, прилепени до борда и оставяте 1 по средата.

03

Време е да дадете пет

Най-важното нещо във всеки спорт е спортсменството. Lastiché не прави изключение, затова и тук то е може би най-важната част от сегашните правила. Всеки мач започва след като играчите си „дават пет“ с активната ръка. Така се гарантира приятелско спортменско поведение и равен старт.

04

И победител е…

Победител в играта на Lastiché е човекът, който успее да вкара всичките си пулчета в полето на противника. Повярвайте ни, тази задача е далеч по-трудна, отколкото звучи.

Спорни ситуации и тяхното решение

Казусът на излетялото пулче

Всяко пулче, което напусне борда на Lastiché, трябва да се върне отново в полето, от което е изхвърчало. Задължението, това да се случи, се пада на играча, в чието поле е било пулчето преди да излети. Не е проблем, ако същият получи помощ от публиката. След това отново се дава пет, за да се поднови играта.

Казусът на заклещеното пулче

Победа може да има само когато всички пулчета са преминали в отсрещното поле с целия си обем. Ако последното се спре на границата, играта продължава. Такива са правилата, а и честно казано, ти би ли се задоволил с подобна половинчата победа?

lastiche lactiché

В ръцете си държите една от най-древните игри в света – BRANDUB. Тя е настолна игра с фокус върху стратегическото мислене и тактическото разпределение на силите. Измислена в условията на завоевателните набези на викингите в Ирландия, играта ви превръща в победители, ако владеете принципите в изкуството на войната и винаги сте с поне два хода пред своите опоненти.

Какво ви трябва за играта?

игрално поле

8 бели пула

4 сини пула

1 черен пул

01

ДА ИЗИГРАЕМ ЕДИН BRANDUB

BRANDUB е игра с голям потенциал да се превърне в любимото ви забавление с приятели и роднини. В исторически план тя е позната като скандинавския шахмат, а в тактически – като конкурентна надпревара между най-добрите стратези сред вас. В нея печели онзи, който може да балансира между защита и нападение, точно както са балансирали и викингите, превземайки ирландските територии. Преди да започнете играта, прочетете правилата. Така ще избегнете споровете помежду си и ще ѝ се насладите максимално.

01

КАК ДА НАРЕДИМ BRANDUB

Слагате Краля (черният пул) в средата на полето в неговата основна крепост. От четирите му страни поставяте неговите Защитници (сините пулове ), а зад тях – Атакуващите (с бяло).

03

ПОБЕДИТЕЛ Е…

Кралят е победител, ако успее да стигне в ъглова крепост (четирите ъглови отбелязани квадрати) преди да бъде пленен.

Атакуващите печелят, ако успеят да пленят Краля. Играта е “Равна“, ако някой от играчите е обсаден (не може да мести никъде)!

 

04

движението

Всеки мач започва с ход на Атакуващите.
Всеки пул има право само на едно движение на ход. То може да е по вертикала или хоризонтала и с неограничен брой квадрати, стига да не противоречи на някоя от следните забрани:

Да прескачате други пулове

Да се настанявате в заето от друг пул поле.

Да се движите диагонално

Да връщате пула си на мястото, на което е бил в предишния ви ход

ВАЖНО!

Никой не може да застане в основната крепост (централния квадрат). Дори Кралят, щом веднъж се е преместил от там.
Само Кралят може да стъпва върху маркираните квадратчета в ъглите (страничните крепости).

05

ПЛЕНЯВАНЕ НА ПУЛ

Пленяването на пул става с два пула, разположени на същия ред.
Кралят може да участва в пленяване на пул.

ПЛЕНЯВАНЕ НА краля

Как да плените Краля според неговото местоположение:

в основната си крепост

Атакуващите могат да го пленят като го заобиколят от четирите му страни;

непосредствено до основната крепост

може да бъде пленен с три пула;

до странична крепост

белите го пленяват с един пул;

 

навсякъде другаде по дъската

с два пула;

Ако вече си схванал правилата, не е ли време за твоето Lastiché

Можеш да играеш навсякъде

Lastiché е настолна игра, която може да бъде играна навсякъде – вкъщи, в някой бар – просто ти трябва противник. Ако все още се чудиш дали да вземеш своята, можеш да направиш няколко игри при нашите приятели в цялата страна.

Искаш да знаеш какво се случва с Lastiché?